Wandelen

 

Een gezonde wandeling

 

België is net als Nederland een van de dichtst bevolkte landen ter wereld, maar in de Ardennen worden de cijfers drastisch naar beneden gehaald. De oorzaak is historisch te verklaren. Het ruwe en rotsachtige landschap liet zich moeilijk door de mens bedwingen, het klimaat en de arme ondergrond maakten de streek niet echt aantrekkelijk om zich te vestigen. Vandaag zijn die factoren een zegen voor de inwoners en de vakantiegangers. Een paar uur op stap gaan zonder een levende ziel te ontmoeten, is niet ongewoon.

In het zuiden van België is het bosbestand de laatste 100 jaar met liefst 25% toegenomen. De bossen beslaan er 545.000 hectare en dat is bijna 31 % van de oppervlakte van het land. Op sommige plaatsen in de Ardennen stijgt dat cijfer zelfs tot 50 %, zodat we terecht mogen spreken van een “groene long”. Bij de loofbossen nemen eiken en beuken de ereplaatsen in. Ze overtroeven nipt de naaldbossen, waar de spar de ongekroonde koning is.

 

Diversiteit

 

Die groene mozaïeken zijn een nirvana voor liefhebbers van natuur en wandelen. Alles bijeen kan men hier 355 verschillende soorten bomen ontdekken. En tegenover die grote diversiteit staat een al even grote verscheidenheid aan fauna, met onder meer 32 soorten zoogdieren en 75 vogelsoorten.

Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met de Ardense wouden en bossen. Het kan zelfs in musea die zich toegelegd hebben op dit natuurlijke erfgoed. Maar wanneer u uit bent op een beetje beweging en een hap gezonde lucht, dan gaat er niets boven een ontspannende wandeling. De ongewone stilte, slechts doorbroken door het getjilp van de vogels; de details van het bosleven die zich blootgeven aan een aandachtige wandelaar; het zijn ervaringen die lang nazinderen. In de echte Ardennen wachten u vele kilometers bewegwijzerde paden. Ieder Maison du Tourisme  zal u graag wegwijs maken in dat netwerk.

 

 


 

Lijst met wandelingen: www.opt.be/listes/wandelingen/nl/AP/liste.html

Nordic Walking